Maak van medewerkers mede-denkers

Onze 5 principes voor werken aan betrokkenheid

Heden en de toekomst in beelden voor je zien. Managers en medewerkers die met hulp daarvan, schouder aan schouder in gesprek gaan over thema’s als veiligheid, innovatie, de klant of groei. Over wat er nodig is om doelen te realiseren en daar vervolgens concrete acties aan koppelen… Betrokkenheid in en bij organisaties gaat volgens ons over verbeelden, vertellen en verzilveren. Zo maak je van medewerkers ook mede-denkers. En werk je continu aan betrokkenheid binnen en bij je organisatie.

Met deze 5 principes kun je meteen zelf al aan de slag:

  1. Richt je op een duidelijk en aanlokkelijk doel.
  2. Visualiseer je toekomst of thema.
  3. Maak je verhaal deelbaar.
  4. Start een organisatiebreed gesprek.
  5. Bepaal samen welke wegen het meest kansrijk zijn.

 
Lees verder